Zwijmelen op zaterdag

De kracht van muziek❤️

Dat muziek een onderdeel is in onze levens wisten wij natuurlijk al. In muziek kan je vaak je gevoelens uiten, dit kan door een bepaald nummer komen met een pakkende tekst, die juist dat gene zingt wat jij voelt. Maar het kan je ook helpen om herinnering op te halen over een situatie of en persoon. Maar muziek kan nog veel meer doen dan dat….

Inmiddels ben ik al 10 maanden gediplomeerd verzorgende IG en hoop ik volgend jaar te kunnen starten met de opleiding verpleegkundige, omdat ik weet en voel dat ik nog meer kan. 

De 2 jaar dat ik mijn opleiding heb gedaan was op een PG afdeling. Dit is een afdeling waar zorgvragers wonen die een bepaalde vorm van dementie hebben. Een doelgroep waar ik nog nooit werkzaam in ben geweest maar wat ik wel  geweldig vond om in te werken. De afgelopen 2 maanden ben ik gaan werken in een andere doelgroep, de somatiek, puur ook om mijzelf verder te ontwikkelen als verzorgende IG maar ook om te ervaren hoe het op een somatisch afdeling is. Ook omdat ik nog verder wel leren vind ik dit wel een eis voor mijzelf. Maar stiekem heel stiekem mis de PG wel een beetje en dan vooral de bewoners die ik heb mogen verzorgen en leren kennen.

Soms denk ik terug aan een bepaalde zorgvragers door middel van een liedje die ik voorbij hoor komen.  Zo hoorde ik van de week Wim Sonneveld voorbij komen met ons dorp en ging mijn gedachte meteen naar een bewoonster die ik in mijn 1e leerjaar hebt ontmoet.

Deze bewoonster zat in fase 3 van haar dementie ook wel het verborgen ik fase word genoemd. Deze bewoonster gilde het uit als wij haar wouden helpen met de ADL. Men dacht op de afdeling dat deze bewoonster veel pijn had en dat haar gegil een uiting was van pijn, dus hadden de arts en EVV-er besloten dat de bewoonster een half uur voor het wassen en aankleden aan 2 pcm kreeg zodat zij minder pijn zou hebben, echter weigerde deze bewoonster de pcm in te nemen. Na dat ik een paar ochtend dit geprobeerd had en de bewoonster de pcm nog steeds weigerde heb ik mijn telefoon erbij gepakt. In mijn spotify zocht ik naar Wim Sonneveld omdat ik wist dat deze bewoonster dol op zijn muziek was. Ik zette een afspeellijst aan en het eerste liedje die zich afspeelde was ons dorp. Al snel waren de bewoonster en ik aan het meezingen met de tekst en probeerde ik haar voorzichtig te wassen en aan te kleden. Een wonder leek te gebeuren want de bewoonster liet zich gewillig helpen en gaf geen kreetjes van pijn en hielp zelf al zingend mee. Door dit een paar ochtenden te doen kwam ik erachter dat de kracht van muziek heel veel meer kan doen, dat het voor zorg moment ook zeer geschikt is. De pcm werd eraf gehaald en in haar zorgplan werd beschreven dat bij zorg moment muziek word afgespeeld.

Voor zwijmel op zaterdag heb ik dit keer gekozen voor 2 filmpjes

Filmpje nummer 1 gaat over Henry

Henry woont al 10 jaar in het verpleeghuis, en is normaliter lusteloos, passief, opgesloten in zichzelf en nauwelijks in staat om eenvoudige vragen te beantwoorden. Als hij zijn eigen favoriete muziek hoort, veert hij op, gaan zijn ogen stralen en danst hij met zijn armen. Na afloop duurt het effect een tijdje voort: hij is alert en levendig, beantwoordt vragen en vertelt honderduit over wie hij is.

Het 2e filmpje is voor mijn bewoonster van haar favoriete artiest Wim Sonneveld met de nummer Ons dorp. Een nummer die wij samen in ochtenden vaak hard hebben meegezongen❤️

Voor meer zwijmelen op zaterdag  kijk dan naar de bloguitdaging van Tasja door op haar naam te klikken😉

13 Comments

 • Karel

  mogge Cincia
  dus nog verder leren , en nog meer mensen helpen , goed van je
  muziek is een mooi iets , en je hebt het zelf ondervonden bij die mevrouw
  het filmpje zegt ook genoeg , wat een mooie ook van Het Dorp

  fijn weekend groet

 • Melodyk

  Met recht een gouwe ouwe…. zeker voor mensen uit mijn (en vooral ook Karels) generatie.. maar zulke kwalitatief goede klassiekers raken nooit uit de tijd.

  Bij mij ook een klassieker vandaag

  En ja jij in jouw werk, de zorg, ik kan me niets anders bij jou voorstellen

 • Joanne

  Je verhaal raakt mij.
  Mijn schoondochter is verzorgende IG en sinds 1 februari dit jaar aan de opleiding verpleegkundige begonnen. Zij werkt nu met dementerenden die kleinschalig wonen.
  Zelf heb ik het van dichtbij meegemaakt. Mijn (bonus) vader kreeg Alzheimer en mijn schoonzus ook. Nog iemand in mijn directe omgeving.
  Het filmpje ontroert mij en Wim Sonneveld blijft onsterfelijk.
  Liuefs Joanne

  • Cici

   Dank je wel voor je bericht❤️

   Ik besef mij heel goed dat het voor families zwaar kan zijn als een naaste dementie krijgt. Ik leer mij zorgvragers kennen hoe ze op de afdeling komen en of zijn terwijl jullie hun anders kennen.

   Wat ik voornamelijk in deze doelgroep heb geleerd is om te kijken naar wat hun passie vroeger was. En daar probeer ik dan zoveel op in te spelen op de manier wat voor hun past en mogelijk is.

   Dit doe ik door met familie in gesprek te gaan en daar naar te vragen.

   Ik hoop dat je schoondochter veel gaat leren op die afdeling🤗

   Liefs Cincia

 • Natasja

  Wat mooi dat je afwijkt van de gebaande paden.
  Wat zal je veel voor deze mevrouw betekend hebben… al beseft ze het misschien niet.
  Ik gun het veel veel mensen om op die manier verzorgd te worden.
  Je blogje raakte me!

  • Cici

   Aaah dank je wel voor je mooie woorden.

   Deze mw beseft het misschien niet nee maar haar naasten wel. Ik gun dat ook veel mensen dat het op deze manier kan gaan. Maar weet ook dat het soms anders kan zijn. Ik probeer het zo mooi mogelijk te maken voor mijn zorgvragers en soms zijn het de kleine dingetjes die zo’n groot verschil kan maken

 • Rianne (rikit)

  Een echte klassieker van Wim Sonneveld. Dat muziek helpt bij dementie heb ik van dichtbij meegemaakt. Mijn schoonzus leed (zij is gisteren overleden) ook aan die vreselijke ziekte, en leefde helemaal op als de tv aanstond met Nederlandstalige muziek. Dag in dag uit hetzelfde… het maakte niet uit

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *